2024-04-22

Європейський тиждень сталої енергії: школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики

19 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся День сталої енергії і профорієнтаційний захід для школярів Полтавської громади на підтримку європейської ініціативи. Старшокласникам презентували стратегію «Зелена трансформація, декарбонізовані та конкурентноспроможні громади». Вони дізналися про вибір професії та кар’єрні можливості у сфері «зеленої» енергетики, особливості переробки побутових відходів, альтернативні джерела енергії.

Європейський тиждень сталої енергії: школярі Полтавської громади відвідали політехніку і дізнались про професії у сфері «зеленої» енергетики

Науково-освітній захід на базі Полтавської політехніки було організовано у рамках Європейського тижня сталої енергії (EUSEW) за сприяння Міністерства освіти і науки України і Департаменту економіки та інвестицій Полтавської міської ради.

Полтавська міська територіальна громада – активний учасник європейської ініціативи «Угода мерів щодо клімату та енергії», яка об’єднує всі територіальні громади України і ці громади беруть на себе зобов’язання енергетичної трансформації. Громади, які підписали угоду, планують зменшити викиди вуглекислого газу на понад 35% до 2030 року шляхом впровадження енергозберігаючих заходів, використання поновлюваних джерел енергії та інших заходів адаптації до змін клімату. Для досягнення цієї мети, місцеві органи влади спільно з мешканцями громади мають просувати концепцію сталого енергетичного розвитку через проведення місцевих Днів енергії та участь у різноманітних промоційних заходах.

Презентація «Зелена трансформація, декарбонізовані та конкурентноспроможні громади» відбулася в інноваційних лабораторіях кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики і кафедри прикладної екології та природокористування. У заході взяли участь учні 10-11 класів, які вже зовсім скоро будуть обирати професію, а команда експертів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» допомагає визначитися, адже відновлення енергетики повоєнної України ляже на цих молодих, амбітних людей.

«Ми сьогодні знаходимося, не побоюся цього слова, у найпотужнішому навчальному закладі України, а можливо і Європи. Сьогодні йде війна і війна йде за ресурси, за людські життя і те, що ми робимо сьогодні – ми говоримо про відновлювальну енергетику, щоб ми відключилися від газової труби, на якій сидить не тільки Україна, а і Європа. Все, що нас оточує, можна використати на користь людям і суспільству», – зазначив перший заступник Полтавського міського голови Валерій Пархоменко.

Заступниця Полтавського міського голови з питань діяльності виконавчих органів, випускниця Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ольга Величко додала: «Я дякую Національному університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за те, що тут випускають висосокваліфікованих кадрів. Сьогоднішня тема енергоефективності надзвичайно важлива. Наша Полтавська територіальна громада є підписантом угоди мерів і це Європейська ініціатива, яка об’єднує всі територіальні громади України і ці громади беруть на себе зобов’язання енергетичної трансформації, зниження вуглецю, шкідливих речовин у повітрі. Наша громада взяла на себе зобов’язання до 2030 року зменшити викиди до 30%. Незважаючи на війну, в Україні буде відновлення, ми в це віримо».

Проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», докторка технічних наук, професорка Олена Степова привітала учасників і відзначила важливість проведення Днів сталої енергії:

«Цей захід сприяє впровадженню, вдосконаленню принципів сталого розвитку, забезпечення енергетичної безпеки нашої країни. За висновками фахівців, які працюють в галузі енергетичної безпеки, впроваджуючи комплексні інноваційні енергозберігаючі заходи наша держава зможе заощадити 55 мільярдів євро і тим самим розв’язати одну з основних проблем нашої держави, яка залишається невирішеною з 1991 року – наша енергонезалежність. Відомо, що на сьогодні можна використовувати 52% від усього обсягу енергії з відновлювальних джерел».

Проректорка представила освітньо-професійну програму «Відновлювана теплоелектроенергетика, альтернативні види палива та захист довкілля», яку у 2022 році відкрили у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Докторка технічних наук, професор Олена Степова очолювала робочу групу вчених-розробників освітньо-професійної програми, яка забезпечує повну практичну підготовку фахівців у сфері альтернативної енергетики, а унікальність даної програми полягає у навчанні сучасним підходам, методам і організаційно-технічним рішенням як в області відновлювальної енергетики, так і екології, зокрема охорони навколишнього середовища.

Завідувач кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики, кандидат технічних наук, професор Юрій Голік та завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування, кандидатка технічних наук, доцентка Оксана Ілляш поділилися практичними кейсами, розповіли про можливість отримання енергії з побутових відходів і перспективність цього напрямку. Науковці наголосили, що зараз увесь світ тримає курс на «зелене» відновлення і країни намагаються якомога більше відходити від викопного палива.

Аспірантка, асистентка кафедри прикладної екології та природокористування Тетяна Серга виступила із доповіддю на тему «Використання побутових відходів як альтернативного виду палива з мінімальним забрудненням атмосферного повітря», у якому розповіла про вплив і наслідки воєнних дій на відновлювальну енергетику, окреслила ситуацію з побутовими відходами у м. Полтава.

Після презентації спікери заходу провели кампус-тур Полтавською політехнікою – сучасними та інноваційними лабораторіями, де майбутні фахівці здобувають теоретичні знання та практичні навички, і екскурсію до Музею науки.

Минулого року Полтавська політехніка взяла участь у Дні енергії, проведеному у рамках європейської ініціативи щодо клімату та енергії.

Нагадаємо, під час І Міжнародного зеленого нафтогазового форуму «Взаємодія влади, територіальних громад, бізнесу та науки» студенти університету отримали сертифікати на іменні стипендії від Укрнафти, ректор Володимир Онищенко презентував успішні кейси діяльності Полтавської політехніки у забезпеченні енергетичної незалежності країни на III Львівській нафтогазовій антикризовій конференції

Раніше науковиця-еколог провела вебінар для управлінців громад щодо стратегії поводження твердими побутовими відходами, науковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»